Minden ami számvitel... A-tól Z-ig

Számvitel vizsgára készülsz, vagy szeretnéd ismereteidet bővíteni, netán most ismerekedsz a tantárggyal vagy csak egyszerűen kíváncsi vagy? Ha a válasz igen, akkor itt a helyed! Gyere, és számvitelezz Te is!

86. Egyéb ráfordítások:

olyan, az értékesítés nettó árbevételéhez közvetlenül vagy közvetetten nem kapcsolódó kifizetések és más veszteségjellegű tételek, amelyek a rendszeres tevékenység során merülnek fel, és nem minősülnek sem a pénzügyi műveletek ráfordításainak, sem  rendkívüli ráfordításnak.  Itt kell elszámolni:

- Az üzleti év mérlegfordulónapja előtt bekövetkezett, a mérlegkészítés időpontjáig ismertté vált káreseményekkel kapcsolatos - a le nem vonható áfá-t is magában foglaló - kifizetéseket, elszámolt, fizetendő összegeket.

- A fizetett, illetve a mérlegkészítés időpontjáig ismertté vált, elszámolt, fizetendő, a mérlegfordulónap előtti időszakhoz kapcsolódó bírságok, kötbérek, fekbérek, késedelmi kamatok, kártérítések összegét.

- A költségek ellentételezésére - visszafizetési kötelezettség nélkül - belföldi vagy külföldi gazdálkodónak, illetve természetes személynek - az üzleti évhez kapcsolódóan - adott támogatás, juttatás összegét.

- A költségvetéssel, az elkülönített állami pénzalapokkal, a helyi önkormányzatokkal elszámolt - a bekerülési érték részét nem képező, illetve a költségek között el nem számolható - adók, illetékek, hozzájárulások tárgyévre bevallott, fizetendő összegét.

- A külföldön, külföldi telephelyen fizetett, fizetendő nyereségadó összegét.

- A szerződésen alapuló - konkrét termékhez, anyaghoz, áruhoz, szolgáltatásnyújtáshoz közvetve kapcsolódó, nem számlázott - utólag adott engedmények szerződés szerinti összegeit a pénzügyi rendezéssel egyidejűleg.

 

Az egyéb ráfordítások között kell kimutatni:

- Az üzleti évben képzett céltartalék összegét, a képzett céltartalékot növelő összeget.

A behajthatatlan követelésnek az üzleti évben leírt összegét.

Az immateriális jószág, a tárgyi eszköz közvetlen értékesítésekor azok könyv szerinti értékét.

A hiányzó, illetve a tárgyévben megsemmisült, az állományból kivezetett vásárolt és saját termelésű készlet könyv szerinti értékét.

Az eredeti követelést engedményezőnél (eladónál) az átruházott (engedményezett) követelésnek a könyv szerinti értékét a követelés átruházásakor.

 

96. Egyéb bevételek:

olyan, az értékesítés nettó árbevételének részét nem képező bevételek, amelyek a rendszeres tevékenység során keletkeznek, és nem minősülnek sem a pénzügyi műveletek bevételeinek, sem rendkívüli bevételnek.

Egyéb bevételek között kell elszámolni:

- a káreseményekkel kapcsolatos bevételeket

- a kapott bírságok, kötbérek, fekbérek, késedelmi kamatok, kártérítések összegét

- a behajthatatlannak minősített követelésekre kapott összeget

- a költségek ellentételezésére kapott támogatás, juttatás összegét

- a szerződésen alapuló utólag kapott engedmény szerződés szerinti összegét.

Egyéb bevételek között kell kimutatni:

- a képzett céltartalék összegének felhasználását

- költségek (a ráfordítások) ellentételezésére az adóhatóságtól megkapott, illetve az üzleti évhez kapcsolódóan a mérlegkészítés időpontjáig igényelt támogatás, juttatás összegét

- az eredeti követelést engedményezőnél az átruházott követelésnek az engedményes által elismert értékét a követelés átruházásakor

- az immateriális jószág, a tárgyi eszköz közvetlen értékesítéséből származó bevételt az értékesítéskor

- a biztosító által fizetett, illetve a mérlegkészítés időpontjáig elfogadott, visszaigazolt összeget.

 

Egyéb bevételként kell elszámolni a halasztott bevételként elhatárolt negatív üzleti vagy cégértékből az üzleti évben leírt összeget. Egyéb bevételként kell elkülönítetten kimutatni az értékvesztések visszaírt összegeit, ideértve az immateriális javak, a tárgyi eszközök elszámolt terven felüli értékcsökkenésének visszaírt összegét, valamint a kereskedelmi áruk nyereségjellegű leltárértékelési különbözetének összegét. A gazdálkodó vagyonát érintő minden gazdasági eseményről bizonylatot kell kiállítani. A számviteli bizonylatokat magyar nyelven kell kiállítani. 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 98
Tegnapi: 297
Heti: 2 119
Havi: 6 736
Össz.: 1 012 706

Látogatottság növelés
Oldal: Egyéb bevételek, egyéb ráfordítások
Minden ami számvitel... A-tól Z-ig - © 2008 - 2019 - szamvitelezz.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: eredménytartalék - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »