Minden ami számvitel... A-tól Z-ig

Számvitel vizsgára készülsz, vagy szeretnéd ismereteidet bővíteni, netán most ismerekedsz a tantárggyal vagy csak egyszerűen kíváncsi vagy? Ha a válasz igen, akkor itt a helyed! Gyere, és számvitelezz Te is!

Eredménytartalék (413) (halmozott eredményt mutat)

 

Az eredménytartalék a saját tőkének az az eleme, amelyben alapvetően a vállalkozás korábbi tevékenységének eredményéből származó, a beszámolási időszak végén még fel nem használt saját tőketöbblet, vagy megszüntetésre váró tőkehiány testesül meg.

Az eredménytartalékot könyv szerinti értéken kell értékeli. A jogszabály alapján átvett vagy a tulajdonosok által devizában véglegesen rendelkezésre bocsátott eszközök forrását jelentő eredménytartalék összegét a pénzügyi teljesítés napján érvényes, a vállalkozás számviteli politikájában meghatározott árfolyamon kell elszámolni és nyilvántartani.

 

Az előző év mérleg szerinti nyeresége a következő év nyitásakor növeli az eredménytartalék összegét. Az eredménytartalékba átvezetendő 419. mérleg szerinti eredmény számlát évszámmal kell megnyitni, ezáltal megkülönböztethető az előző évi, a helyesbítés címén és a tárgyévben megállapított összeg.

 

Tőketartalékból átvezetett összeg ha halmozott veszteség miatt az eredménytartalék negatív előjelű, a tőketartalék terhére az megszűntethető.

 

Csökkenések

Az előző évek mérleg szerinti vesztesége a következő év nyitásakor csökkenti az eredménytartalék összegét.

 

Jegyzett tőke felemelése az eredménytartalék terhére

A jegyzett tőke összege felemelhető a rendelkezésre álló eredménytartalékból, csak a cégbírósági bejegyzést követően.

Adózott eredmény osztalékfizetési célú kiegészítése az eredménytartalék terhére        413/ 493

A tárgyévi adózott eredmény, ha az a kifizetni tervezett osztalékra nem nyújt elegendő fedezetet, a rendelkezésre álló szabad eredménytartalékból kiegészíthető. Az eredménytartalék az adózott eredmény kiegészítéséhez csak akkor vehető igénybe, ha az igénybevétel után a lekötött tartalékkal, továbbá az értékelési tartalékkal csökkentett saját tőke összege meghaladja a jegyzett tőke összegét.

A tárgyévi adózott eredmény akkor fizethető ki részesedésként vagy osztalékként, ha a lekötött tartalékkal, értékelési tartalékkal csökkentett saját tőke összege az osztalék… stb. kifizetése után sem csökken a jegyzett tőke összege alá.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 103
Tegnapi: 297
Heti: 2 124
Havi: 6 741
Össz.: 1 012 711

Látogatottság növelés
Oldal: Eredménytartalék
Minden ami számvitel... A-tól Z-ig - © 2008 - 2019 - szamvitelezz.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: eredménytartalék - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »