Minden ami számvitel... A-tól Z-ig

Számvitel vizsgára készülsz, vagy szeretnéd ismereteidet bővíteni, netán most ismerekedsz a tantárggyal vagy csak egyszerűen kíváncsi vagy? Ha a válasz igen, akkor itt a helyed! Gyere, és számvitelezz Te is!

Ismételjük át az üzleti-, cégértékről tanultakat (115), és nézzük, hogy mit tudhatunk meg az immateriális javak értékhelyesbítéséről és az  immateriális javakra adott előlegekről

 

Üzleti vagy cégérték

Cégvásárlás esetén (amikor az eszközöket és kötelezettségeket a vevő tételesen állományba veszi) a fizetett ellenérték és az egyes eszközök piaci értékének az átvállalt kötelezettségnek értékével csökkentett értéke közötti különbözet, ha a fizetett ellenérték magasabb.

 

Negatív üzleti vagy cégérték: a fizetett ellenérték kevesebb, mint a cégvásárlás időpontjában a megvásárolt társság egyes eszközei piaci értékének az átvállal kötelezettségek értékével csökkentett összege és ez a különbözet az immateriális javak, tárgyi eszközök, készletek reális értékének arányos csökkentésével sem szűnik meg, a fennmaradó többlet a negatív üzleti vagy cégérték. Értékelés: vételár – átvett eszközök piaci értéke – átvett kötelezettségek értéke

 

A felvett többletérték terv szerinti leírása 5 év vagy ennél hosszabb idő alatt történik. Terven felüli értékcsökkenési leírás nem alkalmazható. Az üzleti vagy cégérték a mérlegben nettó értéken szerepel.

Immateriális javakra adott előlegek (351)

Az ilyen címen a szállítóknak átutalt – a levont általános forgalmi adót nem tartalmazó – összeget. Az immateriális javakra adott előleget a szállítónak, az importálást végző társaságnak átutalt, levonható általános forgalmi adót nem tartalmazó összegben számoljuk el. Az előleg követelésnek minősül.

 

Az immateriális javak értékhelyesbítése

Az értékhelyesbítés a piaci érték és a könyv szerinti érték különbsége, ha az így számított különbség jelentős. Csak vagyoni értékű jogok, szellemi termékek piaci értéke és könyv szerinti értéke közötti különbözet mutatható ki.  Értékelés: a fordulónapi könyvszerinti érték és a mérlegkészítéskori piaci érték különbözete.

 

A kiegészítő melléklet készítésének célja az, hogy a mérleg és az eredménykimutatás számadatait értékelje, további információt adjon azok értelmezéséhez. A Szt. az immateriális javak esetében is meghatározza azon információk szolgáltatásának kötelezettségét, amelyeket a kiegészítő mellékletben be kell mutatni.  A legfontosabb szempont a lényegesség elvének érvényesülése.

 

Kötelezően bemutatandó:

- az immateriális javak állományváltozásával kapcsolatos adatok köre mérlegtétel szerinti bontásban

bruttó érték változása, értékcsökkenés változása, tárgyévi értékcsökkenési leírás, értékhelyesbítés

- indokolni kell azt, ha a vállalkozó az üzleti vagy cégértéket 5 évnél hosszabb idő alatt írja le,

- be kell mutatni a kísérleti fejlesztés tárgyévi költségeit

- az előző évitől eltérő értékelési elveket, be kell mutatni a változás hatását a mérlegre és az eredménykimutatásra

- be kell mutatni mindazon tételek hatását, amelyek a megbízható és valós összkép kialakításához szükségesek

- ha a vállalkozás a vagyoni értékű jogokat, szellemi termékeket piaci értéken szerepelteti a mérlegben, az értékelés elveit és módszereit a kiegészítő mellékletben ismertetnie kell

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 152
Tegnapi: 297
Heti: 2 173
Havi: 6 790
Össz.: 1 012 760

Látogatottság növelés
Oldal: Üzleti-, cégérték, értékhelyesbítés, előleg
Minden ami számvitel... A-tól Z-ig - © 2008 - 2019 - szamvitelezz.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: eredménytartalék - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »