Minden ami számvitel... A-tól Z-ig

Számvitel vizsgára készülsz, vagy szeretnéd ismereteidet bővíteni, netán most ismerekedsz a tantárggyal vagy csak egyszerűen kíváncsi vagy? Ha a válasz igen, akkor itt a helyed! Gyere, és számvitelezz Te is!

 Tőketartalék (412.)  (Figyelem!!! csak pozitív vagy nulla lehet!!!!)

 

A tőketartalék a saját tőkének az az elem, amelyet véglegesen bocsátanak a vállalkozás rendelkezésére, de a cégbíróságon a jegyzett tőke részeként azt nem jegyeztetik be. A tőketartalékot könyv szerinti értéken kell értékelni, amely a ténylegesen forintban jóváírt összegnek felel meg, devizában történt befizetés esetén a pénzügyi teljesítés napján érvényes a számviteli politikában előírt árfolyamon kell forintra átszámítani és elszámolni.

 

Alapítóktól véglegesen kapott eszközök értéke 

      

Az alapítók által alapításkor, illetve tőkeemeléskor tőketartalékként véglegesen átadott eszközök, pénzeszközök, nyilvántartásba vétele az eszközmozgással egyidejűleg történik a cégbírósági bejegyzés utáni átvétel esetén.

 

Ázsió

Részvények kibocsátáskori, illetve tőke emeléskori ellenértéke és névértéke közötti pozitív különbözet (ázsió) nyilvántartásba vétele a tőketartalék számlán történik. Az ázsió után a társaság osztalékot nem fizet.

 

Lekötött tartalék feloldása, visszavezetése: 

Ha a lekötés feleslegessé vált, a lekötött tartalék visszavezetése a saját tőkén belüli átcsoportosítást jelent.   414/412

 

Csökkenések:

csak akkor számolhatók el a tőketartalék terhére, ha az, az összeg elszámolása után sem lesz negatív.

 

Jegyzett tőke felemelése

A tőketartalékból a jegyzett tőkét csak olyan összeggel lehet megemelni, amely emelést követően is teljesül a tőkemegtartás törvényi követelménye, azaz a korrigált saját tőke legalább egyenlő kell legyen a jegyzett tőkével.

 

Negatív eredménytartalék rendezése           

A vállalkozás érdekében állhat, hogy a  mérlegben ne legyen a korábbi időszakok gyengébb eredményére utaló adat, ezért az eredménytartalék negatívumát a tőketartalék átcsoportosításával megszüntetheti.

 

Lekötött tartalékba átvezetett tőketartalék elszámolása

A tőketartalékból kell lekötni és a lekötött tartalékba átvezetni a hitelezői érdekek védelmében: a szövetkezetnél a fel nem osztható vagyon értékét, a más jogszabály szerint vagy a vállalkozó saját elhatározása alapján lekötött tartalékot.

 

Egyéb csökkenés

A jogszabály alapján a tőketartalék terhére átadott pénzeszközök és eszközök állományból való kivezetése, az eszközmozgással, illetve pénzmozgással egyidejűleg történik.

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 90
Tegnapi: 297
Heti: 2 111
Havi: 6 728
Össz.: 1 012 698

Látogatottság növelés
Oldal: Tőke tartalék
Minden ami számvitel... A-tól Z-ig - © 2008 - 2019 - szamvitelezz.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: eredménytartalék - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »